Våren = glädje?

Nu är det vår i vårt avlånga land och många tycker att det är härligt med ljuset och att man sakta börjar se knoppar som slås ut. Vissa får mer energi och känner sig positiva över att vi går mot en ljus och varm period.
 
Men sen så finns det också dom som mår sämre, de känner sig inte alls positiva över ljuset och känner bara att kraven på mer social samvaro är något jobbigt och negativ. Det finns dom som blir deprimerade på våren. Det är inte bara på hösten man kan bli det om man har årstidsbunden depression (SAD). Vanliga symtom i den depressiva fasen är :
- en melankolisk sinnesstämning,
- ökat sömbehov
- nedsatt social, fysisk och/eller sexuell aktivitet
- ändrad (vanligtvis ökad) aptit med ändrat ätbeteende (sockerbehov) och viktökning
- premenstruella spänningar
- koncentrationssvårigheter
 
Ca 10% av den vuxna befolkningen lider av SAD, det är vanligare hos kvinnor. För att få diagnosen SAD ska man drabbas av depression vid samma tidpunkt två år i rad.
 
Jag själv är inte deprimerad just nu, men kan tycka att ljuset är lite jobbigt. Jag gillar mörkret och rutinerna som är lättare att hålla då, det är lättar att komma till ro och somna på kvällen då det är mörkt än strålande solsken. Sen kommer de där kraven också att man måste göra mer. På sommaren ska man hitta på en massa saker, grilla med vänner och ut och resa mm mm och om man inte känner att man orkar med eller har möjlighet för man har inte råd att resa och inga vänner att grilla med, så kan jag känna att ensamheten känns värre på våren och sommaren än på hösten och vintern.