Samtalsstöd

När man mår psykiskt dåligt så är det väldigt viktigt att känna att man har stöd omkring sig. Alla kan och vill inte prata om hur de mår men kan behöva stöd på andra sätt.
 
Jag hör till dom som behöver prata om mina känslor om och om igen och folk runt omkring som familj och vänner orkar inte med hur mycket som helst. Så stödet ifrån psykiatrin är jätte viktig för mig.
 
Jag har den turen att få en samtalskontakt som jag kan ringa till även på kvällar och helger. Så det är inte begränsat till den timmen in veckan som träffas. Utan jag kan kontakta henne då jag behöver. För mig gör det otroligt mycket. Även bara vetskapen att den finns en person som jag kan ringa gör mycket.
 
Det behöver inte vara helt katastrofläge för att jag ska ringa utan jag kanska bara funderar på nåt eller har nån jobbig tanke eller känsla just då som jag behöver hjälp med att hantera. Och att vi har tätare kontakt då jag mår sämre än då jag mår ganska bra.
 
Jag har gått hos psykolog i flera år och det gav mig inte lika mycket som denna samtalstöd gör. För att behöva stoppa ner alla känslorna i en burk och sen plocka fram dom igen på det besöket på en timme en gång i veckan och sen må jätte dåligt i nån dag för att man plockade fram dom. Det var inget för mig.
 
Men en psykolog kan ju gå lite mer på grunden kanske, och hitta orsaken till känslorna. Så det är bra att de finns också. Och kuratorer och socionomer och psykossociala enheter på vård centraler mfl.
 
Jag tror att det och mediciner är en viktigt kombination för tillfrisknande. Det är tråkigt att många får vänta så otroligt länge på att få en samtalskontakt.