Mani/hypomani

Då jag även har en bipolär diagnos så har jag ibland (än så länge "bara") hypomani. Så jag tänkte jag skulle skriva lite kort om det.
 
Mani
Är ett tillstånd hos en person med bipolär sjukdom där man kan känna sig "on top of the world". Väldigt uppvarvad, ökad självkänsla, ökad sexlust. Man kan handla väldigt impulsivt vilket kan förstöra både ekonomi och relationer. Man kan utveckla psykotiska symtom del pga sömnbrist.
 
Hypomani
Är en lättare variant av mani. Man kan ha ungefär samma symtom men man fungerar ganska vanligt i vardagen. Sömnen blir påverkad som vid mani, man kanske bara sover lite eller inte alls men har ändå en högre energi nivå än vanligt.
Man kan vara extra kreativ och få mycket gjort.
 
För mig är det första tecknen att jag sover mindre och gör mer. Jag kan som idag få för mig att sortera stora högar med fotografier tex, eller baka och städa mer än vanligt. Jag är inte det minsta trött trots att jag sovit mycket mindre än vanligt.
 
Man kan också ha mixade episoder med både mani/hypomani och depression samtidigt. Då kan man må väldigt dåligt och ha mycket självmordstankar samtidigt som tankarn går mycket snabbare än vanligt. Detta är ett allvarligt tillstånd då självmordsrisken ökar stort då det finns självmordstankar tillsammans med ökad impulsivitet.
 
Som jag mår just nu vet jag inte riktigt vad jag kan klassa in det, om jag är på väg in i en hypomani eller mani då jag inte kan slappna av i fem minuter, kommer på nya saker att göra hela tiden och jag blir inte tillfredsställd av aktivitet. Tankarna snurrar snabbt och jag sover mindre. Lite som om jag druckit för mycket kaffe fast jag bara druckit en liten kopp på hela dagen. Känner mig också mer irriterad än vanligt, men funkar än så länge normalt socialt.